totop

Bocatics

el blog d'iWith.org

Uneix-te a l'equipo d'iWith

Titular notícies

El crowdfunding o finançament col·lectiu: la revolució de les organitzacions sense ànim de lucre


El crowdfunding és un fenomen nou de la xarxa que implica noves possibilitats de recaptació de fons per a les causes de les ONG.


Una de les vies més utilitzades per les organitzacions benèfiques i no governamentals per a recaptar fons és la de sol·licitar micro donacions de diversos dipositaris. Sovint és més fàcil trobar 500 persones que facin un donatiu de € 10 que trobar una sola persona que en faci un de € 5.000.

Amb l’arribada dels mitjans de comunicació socials i les tecnologies del web 2.0, aquest senzill i productiu model de recaptació de fons va esdevenir la inspiració per al CROWDFUNDING o finançament col·lectiu - una eina en línia de recaptació de fons útil no només per a organitzacions no governamentals, sinó també per a tot tipus de projectes creatius en el camp de la imatge, el cinema, el periodisme i la música.

Els serveis que ofereix aquest sistema no son serveis de préstec o d’inversió; els creadors del projecte no han de retornar els diners. En contrapartida, ofereixen productes y experiències úniques per a cada projecte. Per exemple, si una ONG necessita recaptar diners per a la construcció d’un pou al Sudan, pot oferir una fotografia digital a canvi de € 5, una fotografia en paper a canvi de € 10, un cartell en paper a canvi de € 50, incloure el nom a la llista de patrocini del lloc web i una invitació a una conferència, etc.

Els serveis de crowdfunding són molt coneguts en els països de parla anglesa. Els principals són:

www.justgiving.com
www.pledgebank.com
www.microgiving.com
www.razoo.com
www.crowdrise.com
www.firstgiving.com
www.globalgiving.org

Actualment però, estan començant a guanyar adeptes també a Espanya. Els dos més reconeguts són: www.lanzanos.com i www.verkami.com.

El procés per a registrar-se és molt semblant entre tots els llocs web. Has d’entrar al web, proporcionar la informació bàsica de la teva ONG (nom, adreça de correu electrònic, etc.), descriure la campanya i les recompenses, i establir la meta de recaptació.

Cada servei de crowdfunding estableix un període diferent per recaptar els diners; poden ser 40, 50 o 65 dies. Si s’esgota el temps establert i no s’ha assolit la meta, el projecte no es farà realitat i es cancel·laran totes les contribucions, així doncs és imprescindible establir una meta realista.

La idea del crowdfunding també es pot afegir al lloc web de la ONG. A continuació hi ha diversos exemples del servei de showroom oferts iWith.org:

www.fundaciocodespa.org
www.telecossensefronteres.org
www.ongvols.org
www.ong-cic.org
www.coopera.cc

Per a més informació sobre crowdfunding i Facebook, pot visitar:

Fundrazr via Facebook


Més, sobre...: crowdfunding , fundraising , donació
Traducció feta per Alba Mateos
el 30/03/2011
Comentaris
Escriu el teu comentari
Últimes Notícies


iWith.org Improving the World using Information Technology to Help Organizations
Google + Facebook Twitter Youtube Rss