totop

Bocatics

el blog d'iWith.org

Uneix-te a l'equipo d'iWith

Titular notícies

Parlant de llibres On Line: Google defensa el projecte Google Books davant la UE


Fa algun temps et parlàvem sobre l´avenç en l´accés a la cultura que signifiquen els llibres electrònics. Cada any, per la mateixa raó, organitzem un Certamen de Literatura que té com a finalitat penjar les obres seleccionades d´ autors, majoritàriament desconeguts. Aquesta situació avui és posada en dubte per la UE que acusa a la multinacional Google d´anar camí d´un monopoli. En la multinacional diuen que el seu interès "és ajudar a la gent a trobar llibres”.
 


L´acord aconseguit entre Google i les agrupacions d´autors i editors d´ EEUU per digitalitzar els llibres ha sigut posat en entredit pel Departament de Justícia dels Estats Units, que pensa que el servei de Google Books pugui convertir-se en una eina imprescindible per les biblioteques, i que depenquin excesivament del buscador.
Per estudiar la repercusió d´aquest servei en el mercat europeu, la Comisió Europea s´ha reunit amb els responsables del projecte Google Book Search, els quals han explicat l´abast del servei i les intencions de Google.

Davant dels possibles problemes amb els drets d´ autor, Google ha indicat que es tracta únicament de digitalitzar aquelles obres que estiguin descatalogades i fora del circuit comercial. “Pots descubrir informació que no sabies que estaba allà”, va explicar el director d´ ingenieria de Google Books, Daniel Clancy. “És important que aquests llibres (descatalogats) no es quedin al marge. L´interés de Google és ajudar a la gent a trobar llibres”.

Un grup de presió més escèptic que a més està patrocinat per Microsoft, ICOMP, va assenyalar que els plans de Google d´ escanejar iy publicar tots els llibres concentrarien en les seves mans massa poder. Segons David Wood, advocat d´ ICOMP, “Google va camí de crear un monopoli durader en el suministre de llibres online”.

La Comisió Europea ha respaldat el projecte de Google, sempre i quan es respectin completament els drets dels autors de les obres. Tant Vivian Reding, comisaria per la Telecomunicacions i Societat de la Informació, com Charlie McCreevy, comisari de Mercat Interior, van acordar que els legisladors europeus han de crear un marc regulador que faciliti el desplegament ràpid d´aquests serveis, “similar” al lograt als EEUU.

Es tracta, van dir, d´ eliminar les “vells estereotips que han dificultat el debat al passat”, i centrar-se en trobar el millor enfoc que la tecnologia actual permeti "donar un nou impuls a la creació cultural a l´era digital”.

Altres recursos relacionats


Al Brasil editen text on-line per entendre internet

Més, sobre...: ong , internet , llibres on line , google , ue
Traducció feta per Erika Olavarria wittwer
el 18/09/2009
Comentaris
Escriu el teu comentari
Últimes Notícies


iWith.org Improving the World using Information Technology to Help Organizations
Google + Facebook Twitter Youtube Rss