totop

Bocatics

el blog d'iWith.org

Uneix-te a l'equipo d'iWith

Titular notícies

Vols Saber Què és el RSS?


RSS tot el que has de saber d'aquestes tres lletres i la seva memorable icona com no t'ho havien explicat mai.


  • Què significa RSS?

Ja has de reconèixer aquesta icona universal present en els teus llocs favorits, blogs i podcasts. El que representa és que aquesta web té continguts ( text, àudio o video ) que pots subscriure i llegir/veure/escoltar només usant un lector de feeds o continguts.


L'evolució de la tecnologia de les publicacions on-line ha fet realment fàcil no només publicar actualitzacions regulars de continguts, sinó que a més ha permès que rebis constantment llistes de notícies dels teus llocs favorits o blogs, sense haver de consultar cadascun manualment o tenir la teva safata d'entrada desordenada o plena d'e-mails sense llegir.


Ara pots dinamitzar la teva experiència online subscrivint-te a aquests feeds o canals que t'alimenten de continguts específics emmagatzemant aquesta informació en un lloc on puguis llegir-lo quan tinguis temps.

  • El RSS és:

* Essencial per al Consumidor: subscrivint-te a aquests canals pots revisar una gran quantitat de contingut en poc temps

* Essencial per als editors: els feeds permeten distribuir simultàniament continguts i fan que tot sigui subscribible

 

  • Qui Publica els feeds?

Gran part dels grans noms de les webs oferixen continguts, per exemple; USATODAY.com, BBC News Headlines, ABCNews, CNET, Yahoo!, Amazon.com (incloent un podcast!), i en general totes les webs que tinguin la ICONA.

De fet, totes les webs que treballen amb la plataforma Ab·core, és a dir, fins a la teva pròpia organització poden generar aquests continguts. N'hi ha prou que posis la teva adreça web barra RSS (www.tuweb.org/rss) i veuràs quines de les informacions del teu lloc poden subscriure's com RSS. Normalment les categories Notícies i Esdeveniments són continguts que poden ser seleccionats per qualsevol persona.

  • Com llegeixo els feeds o canals?

Per a llegir les informacions que t'arriben de les diferents webs necessites subscriure a un lector de feeds. Avui hi ha més de 2,000 aplicacions diferents que són coneguts també commagregadores de notícies. La majoria són per a textos però també hi ha podcaçadores (per a podcasts o àudios) o lectors que treballen exclusivament en mòbils.

• Alguns requereixen un petit preu de compra però són més fàcils d'utilitzar i conten amb feeds ja seleccionats el que permet explorar amb fluïdesa l'univers dels feeds.

• També hi ha disponibles lectors lliures en cercadors populars com Google, Netvibes, etc. Un disseny de portada típica de lector de feed desplegarà els teus feeds o canals
als quals t'hagis subscrit i el nombre de noves entrades en cadascun d'ells. També et permetrà organitzar-los en categories i fins i tot arxivar i guardar les teves entrades favorites.

• Finalment si prefereixes, hi ha serveis on-line per a administrar i classificar els teus feeds. L'avantatge és que estan accessibles onsevulla que vagis i pots anar actualitzant-los allí on estiguis. Igualment les actualitzacions i noves notícies s'agregaran automàticament. I perquè sabem que entendre'l només per escrit no és gens fàcil, t'adjuntem un vídeo aclaratiu amb que et convertiràs en un expert en RSS.

 


Traducció feta per Núria Parera
el 26/07/2007
Comentaris
Escriu el teu comentari
Últimes Notícies


iWith.org Improving the World using Information Technology to Help Organizations
Google + Facebook Twitter Youtube Rss